Seminarie rundveehouderij: “Mag de koe nog loeien?”
Vrijdag 20 mei - 10.30u
De klimatologische en maatschappelijke uitdagingen voor de land- en tuinbouwsector worden steeds duidelijker, niet op zijn minst door het voorgestelde stikstofbeleid. Dat is voor de rundveehouderij niet anders. Toch zien heel wat partijen ook op langere termijn een plaats voor onze sector in Vlaanderen. Joris Relaes interpreteert, vanuit de wetenschap, de verschillende cijfers die te pas en te onpas over de sector aangehaald worden. Hij licht ook toe hoe de sector zich in de toekomst kan bestendigen.
Dat de melkveesector nauw verbonden is met de zuivelindustrie, hoeft weinig uitleg. Deze schakel is dan ook cruciaal voor elke melkveehouder. Renaat Debergh licht toe hoe BCZ naar de PAS-problematiek kijkt. Daarnaast staat de zuivelindustrie dicht bij de consument. Hoe gaat die om met de maatschappelijke trends?
Seminarie pluimveehouderij: “Mag de kip nog kakelen?”
Vrijdag 20 mei - 18.15u
De genetica in de pluimveehouderij heeft de sector tot spectaculaire productie-efficiëntie gestuwd. Professor emeritus Eddy Decuypere heeft het gedurende zijn carrière van dichtbij meegemaakt. Wat is de impact van de huidige trends op efficiëntie, dierenwelzijn en milieu?
Hilko Ellen is al jaren intensief bezig rond de uitstoot van de pluimveehouderij. Hoe kijkt hij naar de Vlaamse PAS-ideeën? Kunnen we leren van het onderzoek uit Nederland? Ook de geurproblematiek is één van zijn onderzoeksdomeinen.
Seminarie varkenshouderij: “Kunnen we het varken nog wassen?"
Zaterdag 21 mei - 11.00u
De varkenssector verkeert al geruime tijd in woelig vaarwater. De zwakke rendabiliteit baart veel ondernemers zorgen. Recentelijk kwam daar nog het PAS-verhaal bij. Tijdens deze periode werd ook de branche-organisatie voor de varkenshouderij opgericht: PORK.be. Filip Fontaine komt de doelstellingen van deze nieuwe organisatie toelichten.
Daarna organiseren we een interessant panelgesprek met twee landbouwers, Katrien D’Hooghe van BFA en Anneleen Vandewynckel (Fenavian). Daarbij wordt verder ingegaan op het betoog over PORK.be en wordt de actuele situatie van de varkenshouderij nader bekeken over de gehele keten.